Bu klavuz, bebeğinizi muhtelif tehlikelerden iyi mi koruyacağınıza dair data sağlar. Ele alınan mevzular şunlardır:
-
Bebek güvenliği temelleri
-
Bebekler için emin uyku
-
Düşme ve yaralanmaların önlenmesi
-
Yanık ve boğulmayı önleme
-
Otomobil koltuğu güvenliği
-
Zehirlenme önleme
-
Su güvenliği
-
Güneş güvenliği
-
Böcek güvenliği
-
Sorular ve Cevapları
Bebek güvenliği hakkındaki daha çok data için lütfen aşağıdaki kaynakları ziyaret edin:
Antet | Tarif |
---|---|
Bebek Güvenliği Temelleri | Evladınız için emin bir ortam yaratma, otomobil koltuğunu doğru biçimde kurma ve acele bir durumda ne yapmanız gerektiği şeklinde bebek güvenliğinin temellerini öğrenin. |
Bebekler İçin Emin Uyku | Yavrunuz için emin bir uyku ortamı yaratma hikayesinde ipuçları alın; bebeğinizi uyku pozisyonuna iyi mi getireceğiniz, yavrunuz uyumakta güçlük çekiyorsa ne yapmanız gerektiği ve ani bebek ölümü sendromunu iyi mi önleyeceğiniz şeklinde. |
Düşme ve Yaralanmaları Önleme | Bebeğinizin düşmesini ve yaralanmasını iyi mi önleyeceğinizi öğrenin; evinizi çocuğunuza müsait hale getirmeyi, bebeğinize emin yürümeyi iyi mi öğreteceğinizi ve bebeğinizi baş yaralanmalarından iyi mi koruyacağınızı öğrenin. |
Yanık ve Boğulmayı Önleme | Bebeğinizde yanık ve boğulmayı iyi mi önleyeceğinize dair ipuçları alın; sıcak sıvıları ve nesneleri erişemeyeceği yerlerde iyi mi tutacağınız, bebeğinizi iyi mi doğru biçimde besleyeceğiniz ve bebeğinizin boğulmasını iyi mi önleyeceğiniz şeklinde. |
Otomobil Koltuğu Güvenliği | Yavrunuz için otomobil koltuğunu iyi mi doğru biçimde kuracağınızı ve kullanacağınızı, piyasadaki değişik otomobil koltuğu tiplerini, yavrunuz için doğru otomobil koltuğunu iyi mi seçeceğinizi ve bebeğinizi otomobilde iyi mi güvende tutacağınızı öğrenin. |
Zehirlenme Önleme | Bebeğinizde zehirlenmeyi iyi mi önleyeceğinize dair ipuçları alın; evinizi küçüklere müsait hale getirmenin yolları, bebeğinize zehirli bitkiler ve maddeler hakkındaki data vermenin yolları ve bebeğinizin zehirli bir şey yutması niteliğinde ne yapmanız gerektiği şeklinde. |
Su Güvenliği | Bebeğinizi suda iyi mi güvende tutacağınızı, ona iyi mi yüzmeyi öğreteceğinizi, bebeğinizi suda iyi mi denetleyeceğinizi ve yavrunuz suya düşerse ne yapmanız icap ettiğini öğrenin. |
Güneş Güvenliği | Bebeğinizi güneşten iyi mi koruyacağınıza dair ipuçları alın; yavrunuz için doğru güneş kremini iyi mi seçeceğiniz, güneş kremini doğru biçimde iyi mi uygulayacağınız ve bebeğinizi güneşte iyi mi güvende tutacağınız şeklinde. |
Böcek Güvenliği | Bebeğinizi böceklerden iyi mi koruyacağınızı, böcek ısırıklarını iyi mi önleyeceğinizi, böcek ısırıklarını iyi mi tedavi edeceğinizi ve bebeğinizin böcek ısırıklarına alerjisi var ise ne yapmanız icap ettiğini öğrenin. |
Sorular ve Cevapları | Bebeğinizin güvende olup olmadığını iyi mi anlayacağınız, yavrunuz yaralandığında ne yapmanız gerektiği ve nitelikli bir çocuk bakım sağlayıcısını iyi mi bulacağınız şeklinde bebek güvenliğiyle alakalı sık sorulan soruların yanıtlarını alın. |
II. Bebekler İçin Emin Uyku
Bebekler devamlı beşikte ya da portatif yatakta sırt üzeri yatırılmalı, üzerlerinde gevşek döşek ya da oyuncak olmamalıdır.
AAP, bebeklerin ilk 6 ay süresince anne babalarıyla aynı odayı paylaşmalarını sadece aynı yatakta uyumamalarını öneriyor.
Ani bebek ölümü sendromu riskini azaltmak için, bebekler kendi başlarına dönebilene kadar (çoğu zaman 4 aylıkken) kundaklanmalıdır.
Bebekler için emin uyku hakkındaki daha çok data için lütfen aşağıdaki kaynakları ziyaret edin:
III. Düşme ve Yaralanmaların Önlenmesi
Yavrunuz büyüdükçe ve daha hareketli hale geldikçe, düşme ve yaralanmalara maruz kalma olasılığı artacaktır. Düşmeleri ve yaralanmaları önlemeye destek olacak birtakım ipuçları şunlardır:
- Evinizi çocuk güvenliğine müsait hale getirin. Bu, keskin nesneler, kablolar ve elektrik prizleri şeklinde vehamet oluşturabilecek her şeyi kaldırmak ya da sabitlemek anlama gelir.
- Merdivenlerin en üst ve en alt bölümüne güvenlik kapıları takının.
- Yavrunuz başka bir odada canlandırırken onu gözlemleyebilmeniz için bebek telsizi kullanın.
- Bebeğinize emin yürümeyi öğretin.
- Bebeğinizi halı ya da oyun matı şeklinde yumuşak yüzeylerde oynamaya teşvik edin.
Bu ipuçlarını takip ederek bebeğinizi düşmelerden ve yaralanmalardan koruyabilirsiniz.
IV. Yanık ve Boğulmayı Önleme
Yanıklar ve boğulmalar bebeklerde yaralanmaların en yaygın iki nedenidir. İşte bebeğinizi bu tehlikelerden korumanıza destek olacak birtakım ipuçları:
- Bebeğinizi hiç küvette ya da sıcak suyun yakınında gözetimsiz bırakmayın.
- Bebeğinizin erişemeyeceği yerlerde sıcak sıvılar bulundurun.
- Sıcak yiyecekleri ya da tabakları tutmak için tava tutacağı ya da fırın eldiveni kullanın.
- Tava saplarını bebeğinizin ulaşamayacağı biçimde içe doğru çevirin.
- Bebeğinizin düşmesini önlemek için merdivenlerin başına ve sonuna güvenlik kapısı koyun.
- Bilhassa yutulabilecek ufak nesneleri bebeğinizin erişemeyeceği yerlerde saklayın.
- Bebeğinize yemekleri yutmadan ilkin çiğnemeyi öğretin.
- Bebeğinizi hiç süt ya da mama dolu bir biberon ya da emzikle yatağa koymayın.
Bu ipuçlarını takip ederek bebeğinizi yanıklardan ve boğulmalardan koruyabilirsiniz.
V. Otomobil Koltuğu Güvenliği
Otomobil koltukları, bebeğinizi bir otomobil kazasında korumanın en mühim yoludur. Milli Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’ne (NHTSA) bakılırsa, otomobil koltukları bebeklerde ölüm riskini %71’e kadar ve yürümeye süregelen çocuklarda ciddi faydalanma riskini %54’e kadar azaltabilir.
Bir otomobil koltuğu seçerken çocuğunuzun yaşına, kilosuna ve boyuna müsait olduğu için güvenilir olmak önemlidir. Ek olarak otomobil koltuğunun aracınıza doğru biçimde takıldığından da güvenilir olmalısınız.
İşte otomobil koltuğu güvenliği için birtakım ipuçları:
- 2 yaşına kadar olan bebekleriniz için ne olursa olsun arkaya dönük otomobil koltuğu kullanın.
- Etken hava yastığı bulunan bir aracın ön koltuğuna hiç otomobil koltuğu yerleştirmeyin.
- Otomobil koltuğunu LATCH sistemiyle ya da güvenlik kemeriyle sabitleyin.
- Güvenlik kemerini çocuğunuzun vücuduna tam oturacak biçimde ayarlayın.
- Çocuğunuzu hiç otomobil koltuğunda sadece bırakmayın.
Araba koltuğu güvenliği hakkındaki daha çok data için lütfen NHTSA internet sayfasını ziyaret edin.
VI. Zehirlenme Önleme
Zehirlenme, çocuklarda faydalanma ve ölümün kabul edilen sebeplerinden biridir. Anında gerçekleşebilir ve neticeleri yıkıcı olabilir. Sadece çocuğunuzu zehirlenmeden korumak için atabileceğiniz adımlar vardır.
İşte birkaç ipucu:
- Bütün ev temizlik ürünlerini ve ilaçları evlatların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
- Bu ürünleri sakladığınız dolap ve çekmecelerde çocuk kilidi kullanın.
- Bütün ürün etiketlerini dikkatlice okuyunuz ve uygulayın.
- Çocuklarınıza zehirlenmenin tehlikeleri hakkındaki data verin ve yutulmaması ihtiyaç duyulan bir şey var ise ne yapmaları icap ettiğini öğretin.
Çocuğunuzun zehirlendiğini düşünüyorsanız, derhal 1-800-222-1222 numaralı telefondan Zehir Denetim Merkezini arayın. Haftada 7 gün, günde 24 saat hizmetinizdedirler.
VII. Su Güvenliği
Bebekleri güvende tutmak için su güvenliği esastır. İşte bebeğinizi suyun içerisinde ve etrafında güvende tutmanıza destek olacak birtakım ipuçları:
- Bebeğinizi hiç suyun içerisinde ya da yakınında, birkaç saniye bile olsa, gözetimsiz bırakmayın.
- Havuzunuzun ya da spa’nızın etrafına bir çit kurun ve kapıyı devamlı kapalı tutun.
- Bebeğinize olası olduğunca erken yaşta yüzmeyi öğretin.
- Yavrunuz su içinde ya da yakınında olduğunda can yeleği kullanın.
- Sığ sularda bile boğulma tehlikesinin bilincinde olun.
Su güvenliği hakkındaki daha çok data için lütfen aşağıdaki internet sayfalarını ziyaret edin:
Güneş Güvenliği
Güneşe maruz kalma cilt kanserinin kabul edilen sebeplerinden biridir, bundan dolayı bebeğinizin cildini güneşten korumak için adımlar atmanız önemlidir. İşte birkaç ipucu:
- Bebeğinizi güneş ışınlarının en yoğun olduğu saatlerde (10.00-14.00) güneşten uzak tutun.
- Bebeğinizin cildini kıyafetler, şapkalar ve güneş gözlükleriyle örtün.
- Bebeğinizin açıkta kalan cildine her 2 saatte bir minimum SPF içeren güneş kremi sürün.
- Yüzme ya da terleme ondan sonra güneş kreminizi yine uygulayın.
- Güneş yanığının emarelerine dikkat edin ve bebeğinizde güneş yanığı oluşursa tıbbi yardım alın.
Bu ipuçlarını takip ederek bebeğinizi güneşin zararı dokunan etkilerinden koruyabilirsiniz.
IX. Böcek Güvenliği
Böcekler bebekler için can can sıkan olabilir, sadece bununla beraber ciddi bir esenlik riski de oluşturabilirler. Sivrisinekler şeklinde birtakım böcekler sıtma, dang humması ve Batı Nil virüsü şeklinde rahatsızlıkları bulaştırabilir. Arılar ve eşek arıları şeklinde öteki böcekler sokabilir ya da ısırabilir, bu da acı verici ve hatta tehlikeli olabilir.
Bebeğinizi böceklerden korumak için birtakım ipuçları:
- Bebeğinizin cildinde böcek kovucu kullanın. Bebekler ve yürümeye süregelen çocuklar için emin bir kovucu seçtiğinizden güvenilir olun.
- Bebeğinize uzun kollu kıyafetler ve pantolonlar giydirin; bu, böceklerin bebeğinizin cildinden uzak durmasına destek verir.
- Bebeğinizin beşiğini ve oyun alanını böceklerden uzak tutun.
- Böcekleri evinizin haricinde tutmak için pencere ve kapılarınıza sineklik takının.
- Bebeğinizin yakınında bir böcek görürseniz, onu nazikçe uzaklaştırın. Böceğe vurmayın, bundan dolayı bu, sokma ya da ısırma olasılığını artırabilir.
Yavrunuz bir böcek tarafınca sokulursa ya da ısırılırsa, enfeksiyonu önlemek için adımlar atmanız önemlidir. Sokmayı ya da ısırığı sabun ve suyla sudan geçirin ve soğuk kompres uygulayın. Bebeğinizde şişlik, ağrı ya da soluk alma zorluğu şeklinde semptomlar var ise, hemen tıbbi yardım alın.
S: Bebekleri uyutmanın en emin yolu nelerdir?
A: Bebeğinizi uyutmanın en emin yolu, onu beşikte ya da portatif yatakta sırt üzeri yatırmaktır; üstünde gevşek döşek ya da oyuncak yoktur.
S: Bebeğimin düşmesini iyi mi önleyebilirim?
A: Bebeğinizin düşmesini önlemek için merdiven başlarına bebek kapısı koyabilir, nezaret altında olmadığında onu oyun parkında ya da beşiğinde tutabilir ve ona mobilyalardan emin bir halde iyi mi ineceğini öğretebilirsiniz.
S: Bebeğimin boğulmasını önlemek için ne yapabilirim?
A: Bebeğinizin boğulmasını önlemek için yemekleri ufak parçalara ayırmanız, boğulma tehlikesi olan yiyecekler vermemeniz ve ona yemeklerini emin bir halde iyi mi çiğneyeceğini öğretmeniz icap eder.
0 Yorum